Skip to content

Waterslag van hout ? – DIY

Waarom niet van hout?

Kozijnen van hout, deuren van hout maar nergens vind je waterslagen van hout.
Het was voor ons een vrij simpele beslissing om het zelf te maken. Steen past gewoon niet bij een houten woning. Aluminium of kunststof is weer moeilijk met die grote maat (dikke wanden), en mocht het wel kunnen dan kost het zo weer 100-en euro’s. Aangezien ze speciaal op maat gemaakt moeten worden.De kosten voor een simpele aluminium/ kunststof waterslag is al gauw 25,- per meter voor een (standaard) diepte van 18 cm. Wij hebben minimaal 21 cm nodig…

Nu hebben we de tekeningen van de kant-en-klare waterslagen nagebootst in het hout.
Het is voor ons een probeersel en het kost zoveel minder geld.
We hebben 10 normale ramen en één van 9 meter breed waar een waterslag onder moet.

03-2013 Waterslag ingebouwd (1)

Eerste poging 2013:
Hout gebruikt: Douglas behandeld met gekookte lijnzaadolie aan elkaar gelijmde stukken

Tweede poging 2014: (lees hier meer over de tweede poging)
Hout gebruikt: Red Cedar met blanke lak in de goede maat.

Tijd: Onbekend, we hebben dit steeds beetje bij beetje verder gemaakt als er geen ‘ belangrijkere dingen’  te doen waren.

1. Breedte en diepte 
Meet de breedte en diepte waar de waterslag in komt. (Koop dan pas het hout…)
De planken welke we gebruikt hebben waren in eerste instantie bedoeld voor iets anders.
Waardoor ze te smal waren en we ze in gelijke delen moeten hebben zagen. Vervolgens met een messing en groef verbinding weer aan elkaar gelijmd, zoals je hieronder ziet. We hebben geen rekening gehouden met de nerf van het hout (stom!) waardoor er wat vreemde bollingen zijn ontstaan in de planken. Mocht je dus gaan lijmen, verlijm de nerf om en om aan elkaar. Zodat de plank zichzelf recht houd en niet krom trekt.

2. Lat erop
De waterslag dient onder het kozijn gehaakt te worden. Maak hiervoor een lat op de plank.

3. Groeven
Maak een groef aan de onderkant welke over gaat hangen aan de voorzijde. Zodat het water er afdruppelt en niet terugloopt. We hebben tevens een groef gemaakt op de zijkanten zodat het water wat er langs komt toch afgevoerd wordt.

4. Passen
Pas het geheel nog eens goed.
Wij hebben met het  passen nog een deel van de onderzijde van de plank af moeten halen omdat dit te dik was. De helling van de plank  zou dan voor ons gevoel wat flauw worden.
Je wilt geen water laten staan op een houten waterslag…
De lat aan de bovenzijde hebben we af moeten ronden aan de kant van de woning (niet aan de kant waar het onder het kozijn moet blijven hangen). Anders paste het er niet in onder die specifieke hoek.

5. Inbouwen
Bij het inbouwen hebben we gemeten wat er precies uit het rabat gezaagd moest worden om de waterslag erdoor te laten steken.

Het rabat waar de plank door steekt en hetgeen wat er aan de zijkant op zit houd de waterslag op zijn plaats dus zakken is geen ruimte voor.

 

Gezien wij dit nog niet eerder zijn tegen gekomen is het natuurlijk de grote vraag hoe lang dit goed blijft zitten. De tijd zal het leren.

Wij hebben voorlopig mooie waterslagen die helemaal bij het huis passen.

Bekijk hier hoe het er dan ander half jaar later uitziet.
Wij hebben uiteindelijk nieuwe waterslagen gemaakt welke helemaal gelakt zijn i.p.v. geolied. De olie bleek bij ons te weinig te zijn aangebracht en de plank was gelijmd waardoor deze op alle mogelijk manieren krom is gaan trekken.
Bekijk hier de foto’s.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *