Bouwboek – Einde van week 27 – Vloerverwarming, dekvloer, begin badkamer

Het is alweer een tijdje geleden dat ik wat gepost heb op de blog.

In privesferen is het even chaotisch geweest waardoor ik geen tijd en zin meer had om een update te plaatsen over de woning. Het project is zeker niet stil blijven staan in deze periode. Ik heb zo af en toe wel even een korte update geplaatst op Twitter.  Het is intussen in rustigere vaarwateren gekomen en ben weer actief de blog aan het updaten geweest met foto’s en nu dan nog een verhaaltje erbij.

Eens zien waar ik vorige keer gebleven was  “De voorbereidingen voor de vloerverwarming”. Ai even in het geheugen graven dus…

Vloerverwarming

We hebben alle kuilen in de ruwe betonvloer opgevuld met zandcement en de grove bobbels eraf geslepen. Er was wel een optie om de gehele beneden vloer met egaline te doen, alleen dit goedje is erg aan de prijs. Zeker als je bedenkt dat wij 120 m2 moeten opvullen ermee.  We hebben toen gekozen om zelf op onze handen en knieën de kuilen op te vullen zodat de vloerverwarming niet te veel gaat glooien.

Het bevestigen van de vloerverwarming ging ontzettend snel. Met zijn 2-en hebben we 1km buis in 2 dagen bevestigd! We waren zeer voldaan dat dit zo snel ging. Erg leuk! We maakten gebruik van het tacker-systeem. 1 persoon loopt met de buis rond en de ander loopt erachter aan met het tacker-apparaat.

 

Dekvloer
Bij het storten van de dekvloer kregen we meteen de opmerking ” oh niet dit rot systeem!”…
Ze gebruiken een pomp/mengwagen waarbij de slang helemaal door het huis heen moet liggen. Je kan misschien wel voorstellen wat voor geweld er nodig is om vele kilo’s zandcement vooruit te stuwen in een slang…  De slang bewoog dan ook zeer heftig heen en weer waar de tackertjes zeker niet bestand tegen zijn.  Wij moesten dan ook erachteraan om de losgekomen buizen weer te bevestigen. Op een gegeven moment hadden ze een laag zandcement onder de slang gelegd zodat deze de vloerverwarming niet weer kapot trok.

 

Badkamer

De vloer zit erin en we konden nu echt starten met de afwerking van de badkamer.

Het plafond ingebouwd met spotjes.

Kimband+ pasta voor de waterdichte afsluiting van de muur-wand aansluitingen, zie het oranje op de foto’s. Tevens kimpasta aangebracht op de vloer en de muur waar de douche komt te staan en rondom de kranen en afvoeren.

We hadden gelezen dat je een lat horizontaal waterpas moet maken om verzakkingen tegen te gaan zodat je daarop naar boven gaat tegelen. Alleen bij de eerste muur hadden we nog geen verticale lat gemaakt wat toch wel erg handig bleek te zijn… Het was een partij aantikken en controleren of de tegels wel goed uitlijnden aan beide zijden. Bij de tweede muur de verticale lat waterpas aangebracht op de horizontale lat en het tegelen ging een stuk sneller omdat je niet meer hoefde te stellen van links naar rechts alleen de diepte.

Door onze onervarenheid hebben we niet alle latten in 1 keer aangebracht waardoor er een meetfout is ontstaan en de aansluiting van de voegen in de hoeken met 1 voegbreedte te laag uitkomt…  Natuurlijk zagen we dit pas toen de tegels er al tegenaan zaten… Besloten dat we hier wel mee kunnen leven aangezien dit de ‘ 2de’ badkamer is in de woning waar je niet dagelijks tegen aan hoeft te kijken en geen zin om ons harde werk te slopen voor 1 voegbreedte… We zouden dan ook nieuwe tegels moeten gaan halen en hopen dat ze die dan ook nog hebben bij de tegel outlet.

Het snijden van de tegels kost behoorlijk wat tijd(!). We hebben twee tegels gesneden met beide 3 gaten erin. Voor beide tegels is ongeveer 1,5 dag aan besteed om het er netjes uit te krijgen met een boormachine op een trage stand. Waarom  traag? Dit was nodig tegen het verbranden van het puntje van de verstelbare tegelsnijder. Tegen de warmte tijdens het snijden hadden we de tegels in een bak met water gelegd. Daarbij wisten we niet zeker of onze boormachine een oververhittingsbeveiliging had waardoor er voor de boormachine ook pauzes ingelast moesten worden.

Maar al met al zijn we best tevreden voor alsnog.

We hebben dus tegels bij een outlet gehaald en dit doen we bij de hoofd badkamer niet. Deze mooie witte tegels hadden vaak verkleuringen op de hoeken zitten. ‘Gelukkig’ moest er veel gesneden worden waardoor het deel met de verkleuringen veelal eraf gesneden werd. Helaas waren het er zoveel dat de perfecte exemplaren er tussen uitgezocht moesten worden zodat ze op ooghoogte geplaatst konden worden.

 

Wat we nu nog moeten doen:

– Laatste muurtegels zetten
– muren voegen
– plafond wit spuiten
– Vloertegels plaatsen en dan voegen
– Wc ophangen als de voegen uitgehard zijn
– Douchewand plaatsen als de vloer uitgehard is
– Beneden het riool verder aansluiten zodat het in gebruik genomen kan worden
– Daarna nog een paar gaten boren voor de douche stang in de tegels.
– Kitten van de hoekaansluitingen

Daarna weer verder met ons wasbak experiment. Hier moet nog glasvezel en epoxy voor gekocht worden. Dit experimentje zou als het allemaal lukt in deze badkamer komen te hangen.