Jun 302014
 

Hieronder een paar foto’s hoe de moestuin er nu uitziet eind juni.

Resultaten en ervaringen
Ik heb nog geen enkele last gehad van plagen. Gewoon niets. Begin dit jaar waren de slakken wel even aanwezig… Ik ben toen een paar keer op jacht geweest om ze te vangen en verderop in de tuin weer los te laten. Dit heb ik een paar keer gedaan en sindsdien heb ik er nog maar weinig last van.

Verwachting was begin dit jaar dat het op een mislukking zou uitkomen. Er zijn een paar planten die het moeilijk hebben en dit komt waarschijnlijk door de verzuurde compostaarde welke de vorige bewoners nog gemaakt hebben. De exacte inhoud wat hierin is gecomposteerd weet ik dus niet. Vermoedelijk is dit veel dennen geweest wat de grond zuur maakt. Dat de compostgrond waarschijnlijk zuur is vind ik een logische verklaring aangezien de frambozen, aardbeien en cranberry het goed doen nu.
De komkommer vind de aarde maar moeilijk en blijft een klein zielig plantje. Groeit bijna niet in de bak.
Ik ben momenteel de grond aan het verbeteren waar de komkommer staat (andere bak dan het fruit) met mestkorrels en dergelijke. Het effect is zichtbaar en de bladeren en vruchten beginnen weer te groeien.

Binnen ben ik wel verder gegaan om komkommers en pompoenen te groeien in potten met gewone klei uit de tuin. Dit gaat goed en de planten groeien lekker door nu. Ik zal en moet komkommers groeien dit jaar dus dan maar binnen! Deze planten geven zulke mooie resultaten als je ze goed verzorgt, dit is zo leuk!

We plukken nu wekelijks rijpe aardbeien en frambozen. De vraat aan het fruit is ook minimaal en acceptabel er zijn geen netten nodig. De frambozen beginnen nu de stellage te beklimmen die ik gemaakt heb voor ze. Dikke stammen die uit de grond schieten. Het zijn harde groeiers waar je alle zij takken moet bijhouden anders woekert deze zo de hele moestuin over denk ik…

De uien zijn grotendeels geoogst. We eten nu dan ook alleen maar ui uit eigen tuin!

De tomaten binnen gaan goed alleen ik heb wat luizen binnen gekregen, nu opzoek in het lokale gemeente groen of in de tuin zelf naar lieveheersbeestjes om ze te bestrijden!

Basilicum groeit ook maar door, Ik heb nu al 2x pesto gemaakt. Totaal 800 gram pesto denk ik. Binnenkort de planten weer knippen en pesto maken. De planten zijn nu net de bloei in gegaan.

De blauwe druif
Het is een oude plant. De vorige bewoners hadden de druif over een stellage heen groeien. Deze stellage had zijn beste tijd wel gehad en vorig jaar hebben we de stellage afgebroken en de snoei er goed in gezet. De plant helemaal teruggebracht tot de oude stam.
Dit jaar wil ik de plant helemaal bijhouden en alles dieven wat er te dieven valt! Ik ben benieuwd wat voor effect dit geeft op de vruchten. De plant zit nu al bomvol met druiventrosjes.
Vorig jaar waren de druiven niet lekker  en zat er snel meeldauw op.

%d bloggers like this: