Skip to content

Streven naar een modern zelfvoorzienend leven

  • by

Wij streven naar een zelfvoorzienend leven met de moderne techniek.
We willen niet naar een leven wat ons terug zou brengen voordat de auto er was.
Terug naar de basics maar met een modern tintje.

Er komt dus wel een hotfil-wasmachine, droger , vriezer, koelkast, tv, robotstofzuiger, elektrische auto/motor/bromfiets etc…
Maar dit alles zou voornamelijk aangedreven zijn op zonnen-energie en de apparatuur wat er in huis staat zal A++++++ zijn.

In de winter gaat dit natuurlijk nooit 100% op, daarom is er ook een aansluiting op het energienetwerk vereist.
We hebben aan accu’s gedacht maar deze gaan niet lang mee en moet je vrij snel vervangen en laat staan wat voor accu ruimte je wel niet nodig hebt om de hele winter door te kunnen komen hiermee.

Het huis wordt volledig van hout gemaakt, dit materiaal is recyclebaar en niet belastend voor het milieu. Het hout wat wordt gebruikt is duurzaam hout FSC.
De buitenkant wordt behandeld met een olie om water af te stoten en dit moet je om de aantal jaar opnieuw behandelen.
Rest van het hout gaat een behandeling aan voor het brandvertragend maken en houtwormen tegen te gaan.
De muren worden zeer goed geisoleerd, deze worden dan ook 30cm dik. Het glas in huis wordt driedubbel dik met geisoleerde kozijnen erom heen. Door dit zo te doen heb je minder warmte nodig om op te wekken, het huis houd de warmte binnen in de winter en de warmte buiten in de zomer.
De zuid gerichte gevel is van glas met een overhang van het dak om in de zomer niet oververhit te raken mocht dit niet afdoende zijn hebben we nog rolluiken welke automatisch dicht gaan als het te warm wordt in huis.
In de winter houd dit in dat je weer minder hoeft te verwarmen op een mooie zonnige dag.

Er is geen rioolaansluiting, hiervoor is een ontheffing gekomen omdat het te duur is om aan te leggen, meer dan 7.500,-.
We hebben een sceptic tank en gaan hierbij een helofytenfilter aanleggen om het water te zuiveren en met dit water kunnen we de tuin besproeien. Om de tuin verder te besproeien ligt er ook een regen opvang tank.
Het filter is niet meteen klaar voor gebruik, het moet groeien, hiervoor dachten wij het slootwater te gebruiken en deze te filteren zodat de planten kunnen groeien voordat het huis klaar is.

Het warme water/verwarming in huis willen we gaan opwekken door zonnewarmte, dit is prima in de zomer en je hebt een overschot aan warmte.
We leggen voldoende collectoren neer om tot in oktober genoeg warmte op te wekken. Er wordt naast dit systeem voor in de winter een warmtepomp (zit ook in een koelkast) /element (zoals in de waterkoker) neer gezet om de resterende warmte te genereren.
Het hele huis heeft vloerverwarming wat niet veel warmte kost om warm te houden. De vloerverwarming wordt groep geschakeld waarmee je de kosten in de hand houd, de slaapkamers hoeven niet continu verwarmd te worden en hier ligt ook tapijt en geen plavuizen zoals in de rest van het huis.
De plavuizen zorgen ervoor dat de warmte van de vloerverwarming goed wordt opgenomen.

Een tweede systeem voor de warmtewinning en verkoeling is bodemwarmte, deze geeft een stabiele temperatuur af van ongeveer 10-15 graden.
Met dit systeem en de warmte lucht/waterpomp kan je koelen in de zomer en verwarmen in de winter.
Verwarmen is niet helemaal kloppend, de warmtepomp heeft een minder grote overbrugging te maken van kou naar warm waardoor het energie verbruik van deze pomp dus minder is. Waarbij de bodemwarmte temperatuur 10 graden is in plaats van -5 graden buitenlucht, 15 graden minder om te zetten is een aanzienlijke energiebesparing. Van 10 graden naar 38-40 graden of -5 graden naar 38-40 graden.

De tuin willen we groten deels inrichten als moestuin en diverse bloemen welke de insectenpopulatie zou moeten stimuleren.
We willen daarbij ook diverse insecten kasten neerzetten/ophangen om wilde bijen/vlinders en lieveheersbeestjes te lokken om ongewenste luizen en ander ongedierte te bestrijden. We willen hierbij absoluut geen gif gebruiken. Alleen biologische bestrijding door middel van de juiste beestjes te lokken.
In de tuin gaan we automatische sproeiers aan leggen.
Voor het stuk gras wat we nog hebben komt een kleine robot grasmaaier welke het gemaaide gras laat liggen voor het voeden van de bodem.
We zetten ook een compost hoop neer en 2 geiten welke het restafval opeten.
De moestuin gaat gevarieerd worden met allerlei verloren soorten groenten welke je niet snel in de winkels zal zien liggen omdat massa productie lastig is bijvoorbeeld.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *