Bouwboek – einde van week 47 – voordak en kozijn

De garage begint af te raken.

Het rabat op de garage is Red Cedar.

 

De dakopbouw voor

Met het redelijk droge weer in de weekenden zijn we veel op het dak geweest om de voorste dakopbouw af te maken. Hopelijk kunnen we dit komend weekend helemaal af krijgen.

Het eerste weekend hebben we een mal gemaakt van houten latten van de zijkant van de dakopbouw.Er zitten hier 2 verschillende hoeken in (voor en achter) en de voorzijde kent ook nog een 45 graden hoek om aan te sluiten op het andere rabat. Om tijd te besparen hebben we een mal gemaakt van de vorm (rekening houdende met de gootafvoer welke achter het rabat komt), deze meteen gepast op de andere kant om te zien of ze identiek waren. Gelukkig waren ze dat!

De mal van het dak afgesleept, binnen verder steviger gemaakt en we konden beginnen met het afmeten van het rabat. Dit ging razendsnel en sluit nauwkeurig aan.

 

Het 2de weekend zijn we met de andere zijde begonnen en het bovenste voorste randje. En het bevestigen van de gootafvoer. Dit was denk ik 1 dag werk met zijn 2-en. Het was nog een hele zoekpartij om het juiste bochtje te vinden voor de goot. We hebben een bocht nodig van ong. 10 – 15 graden van 60mm.. Natuurlijk is dit weer een maat welke nergens te verkrijgen is.. Uiteindelijk hebben we een flexibele waterdichte buis gekocht met als binnenmaat 60mm… Deze hoeft niet tegen de zon te kunnen aangezien alles achter het rabat zit.

Het 3de weekend. We hebben maar een halve dag op het dak gewerkt. Dit was weer veel meten.. Voorzijde is nu opgemeten en een deel zit erop. Tevens hebben we hier ook weer een mal van de binnenkant van de dakopbouw gemaakt.

De kleine stukjes op de voorzijde welke schuin naar achteren zitten moeten langer (of verder uit elkaar zitten) zijn dan de stukken die recht op de gevel getimmerd zitten als je beide naden op elkaar wilt laten aansluiten. De inham aan de achterzijde was groot genoeg om 1,5 cm speling te geven. Waardoor we een perfecte aansluiting konden maken op de hoeken.

Het wordt nu ook zo vroeg donker dat je om half 6 echt moet stoppen, helaas!

 

Afgelopen weekend zijn we ook even kort op het dak geweest om nog een beetje rabat te tikken aan de voorkant. Alleen door de mist bleven de dakpannen veel te lang vochtig waardoor het glad was. We hebben toen meteen de mal gemaakt voor de binnenzijde en zijn dit binnen gaan zagen.

In de loop van de middag kwam mijn schoonvader langs om het deurkozijn af te maken. Dat is pas echte vakmanschap!

 

 

Achter zijn we nu ook begonnen om de rabat latten te bevestigen en dan kunnen we binnenkort ook het rabat er tegen aan gaan tikken. Door de storm op zondag zijn we uiteraard niet het dak op geweest. We hebben het kozijn afgeschuurd en in de lak gezet.

We zijn nu ook weer verder gegaan met het isoleren van het platte dak. Een deel van de waterdichte folie hebben we afgedicht met tape en meteen een plaat OSB tegen aan gemaakt. We waren zo nieuwsgierig hoe dat zou staan en hoe de hoogte zou aanvoelen.

 

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *