Bouwboek – einde van week 52 – samenvatting van 2012

We zijn nu een klein jaartje bezig met de woning. Vorig jaar rond deze tijd was net de overdracht geregeld van de grond en waren we met de eerste voorbereidingen bezig om de bouwput uit te laten graven.

Januari 2012

Begin 2012 zag het er nog zo uit; samen met Henk Zaaijer van HZ Bouwadvies en Cees Elenbaas is het bouwraam geplaatst:

Samen met Henk Zaaijer van HZ Bouwadvies is de fundering gemaakt.  We hebben in weer en wind gestaan in een bouwput welke zo vreselijk nat was dat de klei je opzoog als je er ook maar 1 voet in zette:

Februari 2012
De kanaalplaten plaatsen en het afstorten van de naden zijn door ons onder begeleiding van Henk Zaaijer uitgevoerd. Er lagen een paar platen niet helemaal vlak waardoor er beweging in zat dat is nu helemaal weg door het gegoten beton tussen en om de platen heen:

Mei 2012
Vlak voordat het huis geleverd werd waren de ramen en kozijnen er al. De kozijnen zijn van gelamineerd gevingerlast lariks gemaakt, en de kozijnen zijn voorzien van driedubbel-glas. Het driedubbele glas werkt sterk isolerend en houd veel geluid buiten van de weg. De ramen en kozijnen zijn gemaakt door TimmerFabriek Overbeek 

Mei 2012 was het zover en werd het casco huis prefab geplaatst door Bouwderij B.V..  Fantastische mannen welke op een gegeven moment “Bob de Bouwer, kunnen wij het maken” begonnen te zingen. Het was prachtig weer. Zon en windstil voor 4 dagen. Perfect weer voor het plaatsen van de woning.

December 2012
Wij hebben met 6 maanden (alleen in de weekenden) werken de buitenzijde bijna helemaal af gekregen. Als je om gaat rekenen zijn deze 6 maanden dan maar 8 klus dagen in de maand. Betekend dat we met zijn tweeën minimaal 48 dagen geklust hebben aan het huis.
In deze dagen hebben we:
– Dakpan lift gemaakt;
– de dakpannen naar boven gebracht en gelegd;
– het rabat verduurzaamd met gekookte lijnzaad olie
– gevel regelwerk voor het rabat erop gemaakt en daarna het rabat erop getimmerd;
– schuren + aflakken van de kozijnen;
– platte daken waterdicht gemaakt met EPDM;
– goten gemaakt en bevestigd;
– 75 % dakopbouw afgewerkt met rabat;
– balken schuren en schilderen;
– garage kozijnen maken/ schuren en lakken;
– deuren maken voor de garage;
– fundering isoleren met PIR platen;
– ondersabelen van de muren en kozijnen;
– waterslagen maken + verduurzamen met lijnolie;
– ramen plaatsen in de garage.

Binnen zijn er ‘kleine’ vorderingen geweest o.a.:
– Trap gemaakt;
– stroom, waterleiding, telefonie / tv en internet aangesloten;
– riolering is aangesloten op de septic tank;
– platte dak isoleren en het lucht dicht tapen hiervan;
– de dak/muur naad dicht purren en afplakken van binnenuit;

Daarnaast is er natuurlijk ook veel tijd gaan zitten in het kopen/ophalen van materialen en gereedschap.

Ervaring leert dat het langer duurt dan je denkt als je vrijwel alles zelf doet. Er zijn altijd dingen die je niet kan voorzien.

Het afgelopen jaar is ook vrij nat geweest waardoor vaak, tot het frusterende aan toe, het klussen aan de buitenkant steeds moest worden uitgesteld. We waren belemmerd tot het klussen in de weekenden en veel weekenden van dit jaar was het slecht weer. We waren misschien wat naief wat betreft de tijd die het zou kosten met het afbouwen. We hadden natuurlijk gedacht met kerst 2012 erin te kunnen maar we hebben ons vergist in de hoeveelheid tijd die er in gaat zitten. Als onervaren bouwers hebben wij onze planning los moeten laten en zijn we nu stap voor stap aan het plannen. Wat moet als eerste gedaan worden om de volgende stap te kunnen doen…

We zijn nu bezig om de buitenzijde van de woning af te timmeren met rabat en boeidelen en de garage  dicht te maken en daarna kunnen we ons concentreren op de vloerverwarming en de dekvloer. Zodra de vloerverwarming erin zit betekend dit dat er ook warm water gemaakt kan worden en dan kunnen we starten aan de badkamer. Hoe lang dit duurt is niet meer belangrijk voor ons. Het gaat erom dat het goed gebeurt en wij realiseren ons ook dat stressen om tijd onnodig veel energie kan kosten.

 

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *