Gebruik van zonnepanelen

Energie
Uit berekeningen is gebleken dat wij ongeveer 5000kWh per jaar zullen gaan verbruiken. Hierin zit ook energie die nodig is voor de warmtepomp (verwarming/warm water) en elektrisch koken. Bij deze berekening zijn wij uitgegaan van de energie die wij op dit moment verbruiken, zonder rekening te houden met eventuele energiebesparende maatregelen die wij in het nieuwe huis zullen toepassen.

Zonneenergie
Op het dak van onze woning komen zonnepanelen, genoeg om ons complete verbruik te compenseren. Wegens budgettaire redenen is het voor ons waarschijnlijk niet mogelijk om deze direct bij de bouw van het huis al te kopen.
Van zonnepanelen is bekend hoeveel energie zij opwekken bij een specifieke hoeveelheid licht, dit wordt uitgedrukt in kWp. Aangezien de jaaropbrengst van zonnepanelen in Nederland in kWh’s relatief simpel te benaderen is door ongeveer 90% de hoeveelheid kWp’s te nemen, hebben wij besloten dat wij ongeveer 5500kWp aan zonnepanelen nodig hebben.

Zonnepanelen wekken zoals de naam aangeeft energie op wanneer de zon schijnt. Waarschijnlijk op zo’n moment zelfs meer dan wat er in huis wordt verbruikt. Deze overtollige hoeveelheid energie wordt terug geleverd aan het net. Op momenten dat wij dan minder energie opwekken dan wij verbruiken (‘s nachts en in de winter) kan deze terug geleverde energie afgetrokken worden van de hoeveelheid gebruikte energie. Salderen wordt dit genoemd. In de Nederlandse wet is geregeld dat energieleveranciers minstens 5000kWh per jaar moeten salderen. Een aantal energieleveranciers salderen meer.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *